divendres, 25 de febrer del 2011

Amanides

La M, cada dia per sopar, es menja una bona amanida: tomàquet, cogombre, pastanaga, poma, olives, xampinyons, escarola de l'avi,... depèn del dia i del què li ve de gust anem fent combinacions!


I a la P li encanta posar la mà dins el nostre plat per sentir la sensació de les diferents textures, sobretot de l'escarola!

dijous, 24 de febrer del 2011

LLibre: "Bestioles"

Poso un dels llibres que els Reis van portar a la P. És un llibre on surten diferents "Bestioles" fetes amb plastilina...
A la P li agrada posar-se'l a la boca i li criden l'atenció les coloraines de les imatges, a la M li agrada reconèixer els animals i inventar-se poesies amb cada un d'ells...
També és molt divertit fer com caminen els diferents animalets pel nostre cos: com salta el saltamartí, les passes curtes de les formigues, les pessigolles de la marieta,...

Col·lecció Minidiccionari dels bebès. Panini Espanya




dilluns, 21 de febrer del 2011

Pa casolà

Aquesta recepta la dediquem al padrí ;-)
No tenim panificadora, però avui ens hem animat a fer pa.
La recepta és senzilla i molt divertida de fer perquè pots embrutar-te les mans de farina, pots barrejar els ingredients, pots amassar,...
És interessant veure com el llevat fa pujar la massa mentre la deixem reposar i es torna esponjosa.
També ens ha agradat poder donar forma als nostres panets. La M ha fet un cargol!
I el pare ha quedat bocabadat quan ha vist el resultat del pa tant bo que tenia per sopar.


Ingredients

750 gr de farina
500 ml d’aigua tèbia
30 gr de llevat
1/2 cullerada de sal

Elaboració

-      Barregem la farina i la sal en un bol.
-      Dissolem el llevat en l’aigua tèbia i ho afegim, poc a poc a la barreja anterior fins que quedi una massa enganxosa.
-      Treure la massa del vol i treballar-la amb les mans damunt una superfície plana. Ha de quedar una massa elàstica.
-      Tornar a posar la massa dins el vol i deixar-la reposar fins que augmenti de volum (1 horeta, més o menys).
-      Col·locar de nou la massa en una superfície plana,  amassar i afegir-hi els ingredients que vulguem (nosaltres hem posat panses i nous en una meitat i ceba cuita en l’altra). Donar-li la forma que vulguem.

-      Deixar reposar mitja hora més.
-      Posar-lo al forn, prèviament escalfat a uns 220º, uns 30 minuts fins que estigui cuit.
-      Deixar-lo refredar i ja està a punt per menjar!

El cargol de la M


Pa de ceba

Pa de nous i panses


mmmm que bons!


dijous, 17 de febrer del 2011

Llibre: "Onze Poemes"

És un llibret que vam agafar fa uns dies al Bibliobus i que està molt bé. A la M li agrada que li llegim una vegada i una altra...
És un recull d'onze poemes de diferents autors: Joana Raspall, Miquel Martí i Pol, Olga Xirinacs i alguns de populars. Són senzills d'entendre i sobre temes quotidians.
Els dibuixos que acompanyen cada poema també són senzills, estan molt ben aconseguits i il·lustren molt bé els versos...

"Onze poemes"
Estel Baldó, Rosa Gil, Maria Soliva.
Ed Barcanova 2006
I un poema de mostra...

L'ESTRELLA
L'ESTRELLA ES MIRAVA
A L'AIGUA DEL MAR, 
ONADES DE PLATA
LA FEIEN BALLAR.

UN VESPRE VA CAURE
I AL FONS SE'N VA ANAR,
PERQUÈ LA CRIDAVA
L'ESTRELLA DE MAR.
     
                    Olga Xirinacs

dimarts, 15 de febrer del 2011

Coca Seca (dolça)

Com que ahir ens va sobrar massa de l’empanada vam improvisar i vam fer aquesta coca. Molt senzilla de fer, ràpida, dóna molt joc i està boníssima!
Els ingredients i la preparació de la massa són els mateixos que per fer l’empanada de tonyina però ho adaptem per fer una coca dolça.
D’aquesta manera, un dia que us decidiu a fer l’empanada podeu fer les dues coses o també es pot fer la “Coca seca” sola.
Aquesta coca té l’avantatge que no necessitem ni ous ni llet per fer-la, i els fruits secs es poden substituir per fruita del temps, així que és ideal per nens i nenes amb algun tipus de problemes d’al·lèrgia.

Ingredients

Per la massa: (he posat la meitat que per l'empanada)
-      350 grams de farina
-      1/4 vas d’oli
-      1/2 vas d’aigua
-      Sal

Preparació

-      Barrejar la farina i la sal en un vol.
-      Fer un “volcà” i posar l’oli i l’aigua al mig. Anar-los afegint a poc a poc.
-      Treballar la barreja de manera que quedi una massa ni massa enganxosa (si és el cas afegir-hi més farina) ni massa trencadissa (si és el cas afegir-hi una mica més d’aigua/oli).
-      Estirar la massa amb un corró.
-      Tirar-hi un raig d’oli per sobre, sucre i un raig d’anís.
Ahir nosaltres la vam fer amb ametlles i panses, però podem fer mil combinacions: pinyons, fruita, nous, avellanes, canyella,... segons els gustos de cada família!
-        La posem al forn uns 30 - 40 minuts fins que quedi ben cuita.


Variacions
A més a més de la gran varietat d’ingredients que podem posar per damunt la coca...
-      Un cop estesa la massa la podem tallar amb un motlle i en lloc de coca fer galetes individuals.
-      També podem tallar la massa fent les inicials dels nostres noms
-      ...

Empanada de Tonyina

Ahir volíem fer una recepta, però quan vam tenir la farina i la sal barrejades ens vam adonar que ens faltava un ingredient, així que, com que no el podíem substituir ho vam reconduir i vam fer empanada de tonyina per sopar.

Ingredients

Per la massa:
-      700 grams de farina
-      Mig vas d’oli
-      Un vas d’aigua
-      sal
Pel farcit:
-      2 llaunes de tonyina amb oli d’oliva  (pes escorregut 82 gr)
-      3 o 4 cebes
-      2 ous

Preparació

Massa:
-      Barrejar la farina i la sal en un vol.
-      Fer un “volcà” i posar l’oli i l’aigua al mig. Anar-los afegint a poc a poc.
-      Treballar la barreja de manera que quedi una massa ni massa enganxosa (si és el cas afegir-hi més farina) ni massa trencadissa (si és el cas afegir-hi una mica més d’aigua/oli).
-      Dividim la massa en 2 i l’estirem amb el corró
Farcit:
-      Posar 2 dels ous a coure per fer ous durs.
-      Pelar les cebes i tallar-les a làmines finetes. Posar-les a coure a la paella afegint-hi mig vas d’aigua. Quan estigui tova afegir-hi part de l’oli de les llaunes de tonyina.
-      Quan vegem que la ceba es comença a daurar hi afegim la tonyina i tanquem el foc.

Posem una de les meitats de la massa a la safata del forn, al damunt hi podem la ceba i la tonyina barrejades, per damunt i afegim l’ou dur fet bocins. Ho tapem tot amb l’altra part de la massa cargolant una mica les vores per què quedi ben sellat.
Fer punxades amb una forquilla o amb un escuradents a tota l’empanada.
I ja ho podem posar al forn uns 30 - 40 minuts

Variacions

Al farcit, segons els gustos, hi podem posar altres ingredients a com: pebrot, tomàquet,...
La podem fer amb farina integral (boníssima).
Un cop sellada l’empanada la podem pintar amb ou perquè quedi més brillant.
Reservar una mica de la massa per decorar l’empanada (nosaltres vam posar la lletra de la M i de la P).
mmmm boníssima!!


Bon profit!!

dilluns, 14 de febrer del 2011

Imants amb closques de nou

Aquí una altra manualitat amb closques de nous molt senzilla de fer.
La M va pintar i envernissar les closques de nou i després hi vam posar un cartró a sota, que fes de tapa, i un imant.
Fet i a punt per poder penjar les obres d'art de les peques a la nevera!

També juguem a ordenar les nous per colors, a fer trens, a col·locar-les amunt o avall,...




Un altre dia ens animarem a decorar les closques i convertir-les en animals! Ja us ho explicarem ;-)

divendres, 11 de febrer del 2011

Cavall d'Origami

Seguint amb el tema dels cavalls, avui pengem una manualitat que ha fet el pare J, i que s'ha trobat la M al tornar de l'escola... Un cavall de paper que fa volteretes!


Si us animeu a fer-la:

dijous, 10 de febrer del 2011

Pintem amb guix a la terrassa

Aquests dies fa un sol que enamora, no sembla que estiguem a ple hivern!
Per aprofitar aquest solet a la tarda vam sortir a dibuixar amb guixos a la terrassa. La M i jo dibuixàvem mentre la P prenia el sol.
Ahir vam fer un dibuix a cada rajola, però com que l'experiència ens va agradar un altre dia repetirem. Segur que se'ns acudeixen moltes coses guapes per fer!
Com per exemple:
- Fer un dibuix conjunt ben gran

- Dibuixar un circuit de camins, ponts, cercles per on saltar, línies per caminar de puntetes,...
- Escriure els nostres noms,...
- Pintar amb guixos de colors.
- Pintar la nostra ombra
- ...

Ah, i per borrar, un bon cop d'escombra i llestos...

dimecres, 9 de febrer del 2011

Cavall

Crec que ja vaig dir fa uns dies que a la classe de la M estan fent un projecte sobre "el cavall".
Gràcies a una idea trobada per la xarxa, avui hem fet el nostre cavallet de cartró. Ens ha sortit prou bé, no trobeu?


Li donem una mica de pastanaga :-)
 Per fer-lo...

- Hem buscat la silueta en un llibre que parlava dels cavalls. Hem calcat la silueta en un tros de cartró reutilitzat (n'hem fet 2, una per cada cantó del cavall)
- La M ha pintat les dues siluetes i les ha vernissat.
- Li hem fet una cua amb fils i una crinera amb un retall de roba.
- Hem enganxat uns silueta contra l'altra i d'aquesta manera hem aguantat la crinera i la cua.
- Li hem posat les potes, que són dues pinces d'estendre la roba.
I ja hem tingut fet el nostre cavall... A jugar!

Demà el durem a l'escola.

Més idees...

- La M ha pensat que podríem fer un janet amb una pinça d'estendre per muntar el cavall.
- Hem fet el cavall perquè és del què parlen a l'escola, però també podem fer altres animals, com vaques, camells, lleons,...
- El cos es pot fer directament amb cartulina de colors.
- ...

dilluns, 7 de febrer del 2011

Pastís d'Avellanes a la Canyella

Una recepta d’un pastís senzill de fer, boníssim i que els petits poden divertir-se molt.
A la M. Li agrada perquè pot trencar els ous, té molts ingredients per anar afegint a la barreja i ens podem embrutar les mans d’aquesta pasta tant dolça...

Ingredients

3 ous
150 gr d’avellanes moltes
150 gr de farina de força
200 gr de sucre
120 ml d’oli d’oliva (la recepta original és amb mantega, però l’oli és més sa)
2 cullerades de xocolata en pols
1 dl de llet
1 sobre de llevadura
1 cullerada de canyella en pols (o més segons el gust)

Preparació

-      Separar les clares dels rovells i muntar les clares a punt de neu.
-      Barrejar l’oli i el sucre, després afegir-hi els rovells d’un en un.
-      Barrejar la farina, la llevadura, la canyella i la xocolata en pols.
-      Afegir aquesta barreja a la barreja enterior.
-      En darrer lloc afegir les avellanes i les clares muntades.
-      Abocar en un motlle prèviament untat
-      Coure a 180º uns 45 minuts

Variacions

Només el pastís sol ja és boníssim!
Però si volem podem posar-hi cobertura de xocolata, obrir-lo per la meitat i posar-hi melmelada, decorar-lo amb fruites, acompanyar-lo d’una vola de gelat,...
També podem canviar, tot o una part del sucre per sucre moreno i la farina per farina integral.

PS: Apa germaneta, aquí tens la recepta, ja em diràs com et surt ;-)

divendres, 4 de febrer del 2011

"Al vent..."

Aquests dies passats han sigut dies de molt vent per aquí. Un pare de l'escola deia: "Quan fa vent dura tres dies, i si als tres dies no s'ha aturat, tres dies més", per sort, amb els tres primers dies n'hem tingut prou!
Per veure la força del vent hem aprofitat per construïr un "molinet de vent"!
Mireu que xulo ha quedat... La M l'ha decorat amb gomets d'estrelles!
També hem comprovat que avui que no fa vent, si comencem a córrer o a donar voltes, el nostre molinet de vent no para de girar.

dimarts, 1 de febrer del 2011

Un llibre: "La parejita: Guía para padres desesperadamente inexpertos"

Uns dies després de néixer la P, l'A i el P (uns amics a qui enyorem...) ens van fer descobrir aquest llibre.
La veritat és que hem rigut i passat bones restones llegint-lo.
Gràcies ;-)

[parejitaguiapadres.jpg]
“La Parejita: Guía para padres desesperadamente inexpertos”
Guió, dibuixos i color: Manel Fontdevilla.
Editorial: RBA, El Jueves